Cestovné poistenie

Ing. Pán Účtovník 123 s.r.o.

Autor: Ing. Pán Účtovník 123 s.r.o.

Predstavujeme Vám samostatnú účtovnícku a daňovú kanceláriu sídliacu v Košiciach. Na vzájomnú spoluprácu sa tešíme. Pozrite sa na to kto sme a čo Vám…

Viac o autorovi

Pomaly a iste sa blíži chvíľa, keď mnoho z nás začne intenzívne premýšľať nad tým, ako stráviť svoje platené voľno na zotavenie resp. dovolenku podľa Zákonníka práce. Obľuba chorvátskeho pobrežia s piesočnatými plážami a teplým slnečným počasím rastie, nielenže za slnkom cestujú turisti, ale aj firmy nezriedka kedy volí ako jeden z príjemných benefitov zahraničnú dovolenku. Spojí Ak ju s rôznymi školeniami, praxou a benchmarkingu. Potom sa tieto cesty, niektoré výdavky a pobyt dajú hradiť z prostriedkov spoločnosti, sú daňovo oprávnenými nákladmi a výplaty z neho oslobodených od dane príjmom.
 
Mnoho českých turistov tak ako firiem aj tento rok plánuje vyjsť na dovolenku do teplých krajín, možno práve do Chorvátska, iní plánujú Talianske pobrežie u Jadranského mora či dovolenku pri Jónskeho alebo Tyrhénskeho mora. Či už Vašu dovolenku strávite na horách v Rakúsku, Nemecku či Taliansku, pri Stredozemnom mori, alebo na druhej pologuli, mali by ste vždy myslieť v prvom rade na svoje zdravie a zdravie svojich blízkych. V Českej republike sídli mnoho firiem, ktorých materskou krajinou je Nemecko. Pravidelný pohyb zamestnancov medzi materskou a dcérskou firmou popr. medzi pobočkou je neodvratný, cestovné poistenie by malo byť automatickou záležitosťou nielen pre takéto firmy.
 
Ak budete cestovať do zahraničia automobilom, dôkladne si zistite, aké podmienky pre prevádzku cestného motorového vozidla v danej destinácii platí a aké podmienky platia podmienky v tranzitnej krajinách. Zároveň si overte, či Vám po celú cestu bude platiť vodičský preukaz a či ho daná krajina uznáva ako vodičský preukaz.
 
Väčšina ľudí, ktorí cestujú pravidelne do cudziny, vám povie: "ešte sa mi nič nestalo, tak čo by sa malo stať teraz." Možno, že ani tento rok sa nič nestane, a ani by som to v najmenšom nechcel privolávať, ale jedno z najcennejšie, čo máme, je zdravie, a tak by sme s ním mali zaobchádzať. Než sa vydáte na cestu, mali by ste podstúpiť ešte niekoľko úkonov, ktoré Vám môžu neskôr uľahčiť život.
 
 
Zistite si o danej krajine informácie, ako sa správať, čo je tu povolené a čo nie je, čo je spoločensky nevhodné a čo nie je, či sa v tejto destinácii nachádzajú rizikové oblasti, riziková ochorenia. Ak sa chystáte v danej krajine nakupovať, zistite si, či môžete žiadať vrátenie DPH.
 
Ak je cesta plánovaná na dlhšiu dobu, zaistite si potrebné lieky a, či už povinná, či tá odporúčaná. So svojím lekárom konzultujte svoju cestu a nechajte si poradiť, na čo všetko si konkrétne vo vašom prípade zo zdravotného hľadiska máte dať pozor. Nezabudnite na cestovné poistenie, ktoré svojimi parametrami bude zodpovedať cestovnému poisteniu služobné cesty, niektoré výhodná poistenie, ktoré sú ponúkané, nevyhovujú pracovným cestám.
 
Zaobstarajte si fotokópie vašich dokladov, ktoré dobre uschováte v inom batožine popr. v batožine iné osoby tak, aby pri strate či odcudzení batožiny alebo peňaženky nebola situácia tak ťažko riešiteľná. Uschovanie cenných informácií, osobných dokladov a iných písomností je vcelku náročná úloha. Čím ďalej tým častejšie sa preto pristupuje ku cloudovým službám, vďaka ktorým môžete mať stále so sebou aj tie najcennejšie doklady. Oskenovanie doklady takto uložené na serveri, alebo outsourcovaných úložiskách sú takmer vždy bezpečnejšie, než je Vaša peňaženka a puzdro na doklady.
 
Svoje vízum, ak ho k návšteve danej krajiny potrebujete, si povedzte včas na príslušnom konzuláte. U exotických krajín, ktoré nemajú ambasádu v ČR, musíte počítať s väčšou časovou náročnosťou pre vybavenie tohto úkonu. Zároveň skontrolujte pas, či a ako dlho platí, niektoré krajiny požadujú, aby platnosť pasu po odcestovanie z danej destinácie bola ešte väčšinou 90 dní.
 
 
Čo vlastne cestovné poistenie kryje?
V prvom rade by sme mali zvážiť, akého charakteru bude naša dovolenka - či sa chystáme stráviť niekoľko dní pri mori, v ľahu na pláži, či ideme síce k moru, ale chystáme sa na base jump, skok na lane či horolezecké výkony, alebo či budeme pracovať v bezpečnej kancelárii, alebo robiť pokrývačov. Zabudnúť nesmieme ani destináciu, kde sa nachádza cieľ našej cesty - či už pracovné alebo rekreačné, pretože iné parametre nutné voliť pre Európu, Ameriku a iné pre Áziu či Afriku. V kumulatívne závislosti na týchto všetkých podmienkach s ďalšími parametrami, ako je vek či počet osôb naraz poistených, je následne určená cena.
Na základné poistenie si možno ďalej dojednať nadštandardné služby, ktoré môžeme rozdeliť nasledovne.
 
Dohodnutie poistenia zodpovednosti za škodu by malo byť z Vašej alebo zamestnávateľovi strany automatické. Nielen, že predídete pokazené dovolenky v podobe prepočítavanie škôd, ale zároveň tým môžete ušetriť nemalé finančné prostriedky. Pán Tomáš sa vypravil na cestu do Chorvátska - presnejšie do Zadaru, kde nakupuje starožitnosti, ktoré potom za účelom predaja dováža do Českej republiky. Lenže chvíľka nepozornosti a nešikovnosti málom pána Tomáša stála niekoľko sto tisíc. Pri jednom neopatrnom pohybe zakopol o stoličku a zhodil výstavné skriňa, ktorá bola plná veľmi drahých a vzácnych vecí určených na predaj. Odhadovaná škoda predstavovala 300 000 Sk bez DPH. Pri dojednávaní cestovného poistenia pán Tomáš zaškrtol aj políčko poistenie zodpovednosti za škodu pri služobnej ceste živnostníka. Jeho poisťovňa tak náklady s týmto excesom spojené uhradila. Po takejto skúsenosti si pán Tomáš vždy pripláca za poistenie zodpovednosti za škodu v rámci svojho cestovného poistenia nielen do Chorvátska, kde je najčastejšie za účelom obchodu, ale na každú zahraničnú cestu, a nielen na ňu - toto poistenie má aj v Českej republike.
  
Predpokladať, že sa nám nikdy nič nemôže stať, je naivné. Myslieť na zadné vrátka a uvedomovať si, že jedna sekunda v našom živote môže zmeniť všetko, je potrebné. Uzavretie úrazové poistenie v rámci cestovného poistenia. Vhodné je pripoistenie úrazov, ktoré zanechajú trvalé následky či dokonca spôsobí smrť. Ďalej môže obsahovať kompenzáciu mzdy, ktoré vám pri hospitalizácii klesá, a ak ste napríklad v Chorvátsku, len ťažko možno túto situáciu riešiť s Vašou poisťovňou vo vlasti.
  
Čím ďalej tým častejšie sa stretávame so správami o vykradnutie batožiny na letiskách a nielen tam. Čo všetko kryje poistenie batožiny (pozor na výnimky) v rámci cestovného pripoistenia sa dozviete v nasledujúcom odseku.
Poistenie batožiny sa vzťahuje v prvom rade na veci osobnej potreby, ktoré väčšina z nás so sebou pribaľuje na cesty. Medzi ne zahŕňame oblečenie, obuv, fotoaparáty, hodinky a veci, ktoré boli preukázateľne vytvorené v rámci dovolenky. Ak ide o pracovné cesty, u niektorých poisťovní sú v rámci poistenia batožiny poistené aj predmety slúžiace k výkonu práce. Lenže tu je veľký potenciál konfliktu s poisťovňou. Veziete Ak si so sebou na služobnú cestu notebook, ktorý Vás stál 70 tisíc korún, bolo by múdrejšie ho so sebou vziať do príručnej batožiny, veziete ak Však k tomu ešte fotoaparát, tablet, mobilný telefón, veľkú peňaženku, doklady a zmluvy sa svojimi partnermi, len ťažko všetko poberte do príručnej batožiny. V takýchto prípadoch je nutné individuálne riešenie, ktoré Vám je väčšina poisťovní schopná ponúknuť. Takéto služby sa oplatí naozaj veľa. Profesionálni fotografi, ktorí sa živý dlhými objektívmi, ich potrebujú mať stále pri sebe. Tieto objektívy sú nielen veľmi náchylné na poškodenie, ale tiež sú veľkým lákadlom pre zlodejov. Špecifický tvar spozná aj úplný amatér. Predstavte si, aká by bola škoda, keby Vám bol ukradnutý počítač, fotoaparát, objektív či niečo podobného, čo ešte budete odpisovať z daní nasledujúce dva roky.
   
Ak chcete, aby vaša dovolenka prebiehala bez zbytočných komplikácií, nikdy nenechávajte hotovosť, cennosti, doklady, platobné a kreditné karty, letenky, starožitnosti, a ani iné cennosti v batožine či automobilu na svojej pracovnej ceste. Poistiť možno aj batožinu, ktoré nedorazí včas, čo sa pri letné vyťaženosti letísk, môže stať veľmi jednoducho. Pokiaľ batožina dorazí o cca 6 hodín neskôr na miesto určenia ako vy, bolo riadne registrované na prepravu a dopravca Vám doloží vznik tejto skutočnosti, máte preukázateľný nárok na náhradu v rámci poistenia batožiny. Poistenie batožiny sa obzvlášť odporúča tým, ktorí cestujú k moru automobilom.
 
Poistenie storna zájazdu sa v rámci cestovného poistenia často vzťahuje len na stornopoplatky, ktoré však s blížiacim sa termínom odchodu na dovolenku rastú. Ak budete připojišťovat zrušenia zájazdu, mali by ste si dôkladne prečítať, aké podmienky pre daný produkt platí. Je tu mnoho výnimiek a len niekedy sa možno dovolať vrátenie takmer plnej výšky ceny zájazdu. Ak si budete kupovať cez cestovnú kanceláriu zájazd, firemný večierok na pláži v Karibiku, alebo len dopravu, mali by ste pri "slušných cestovných kancelárií a slušných sprostredkovateľov dopravy či dopravcov" nájsť sekciu s dôležitými informáciami o jednotlivých poisteniach, ktoré daný subjekt sprostredkováva či poskytuje . Je samozrejmé, ako sme už spomenuli, že poriadne preštudované podmienky cestovného poistenia Vám môžu ušetriť veľa času v následných ťahaniciach.
 
Viete, koľko stojí pre jedného človeka cestovné poistenie služobné cesty a ďalšie možné pripoistenie pre fyzické osoby? Tu zistíte čoskoro viac.