Účtovníctvo v pluse, štáte uč sa!

Ing. Pán Účtovník 123 s.r.o.

Autor: Ing. Pán Účtovník 123 s.r.o.

Predstavujeme Vám samostatnú účtovnícku a daňovú kanceláriu sídliacu v Košiciach. Na vzájomnú spoluprácu sa tešíme. Pozrite sa na to kto sme a čo Vám…

Viac o autorovi

Zefektívnenie účtovníctva vyústi v nižšej deficitNejedna spoločnosť v našej vlasti musí riešiť problémy spojené nielen s dlhovou krízou. Obranné mechanizmy, ktoré sa spúšťajú v nejednej firme, sú často nepopulárne, ale majú viesť k lepším účtovným výsledkom. Audit, ktorý si môže nechať vypracovať každá firma, vám poskytne ucelené prehľad o situácii, ktorá Vás práve zaujíma. Čím viac mám pocit, že malé, stredné aj veľké firmy musia svoje vedenie účtovníctva s veľkou námahou korigovať, tým viac sa pýtam, prečo niečo podobného nejde aj účtovníctva štátu.

 

Prečo účtovná závierka po ročnom období končí výrazným deficitom, ktorý by v prepočte na počet zamestnancov menších firiem tieto spoločnosti neprežili dlhšie ako jeden rok?
Živnostníci, firmy aj nadnárodné korporácie, ktoré zamestnávajú sami seba alebo tisíce zamestnancov, dostávajú ďalšie relatívne výraznú ranu. Opäť sa zdvihne vyššie odvodov, ktoré zdvihnú náklady na zamestnancov. A dôvod? Možno až trochu príliš vulgárne, možná vláda šetrí zle a málo v sociálnych dávkach a zdravotníctva.
Pri porovnaní výšky výdavkov z verejných zdrojov na sociálne dávky, ktoré zahŕňajú aj dôchodky, zistíme, že sme nad priemerom Európskej únie, oproti tomu na mzdové náklady putuje menej peňazí, než je priemer Európy. Tieto čísla indikujú, že by najviac malo ísť ušetriť práve na sociálnych dávkach. S príchodom Smeru do vlády sa očakávalo, že plošné sociálne dávky skončili. Rodičovské príspevky, a ani prídavky na deti nebudú lepšie zacielené, však vláda aspoň znížila stropy pre podporu v nezamestnanosti.


22 opatrení, ktorými Smer chce napraviť účtovníctva štátu, zahŕňa aj zdanenie výsluhových dôchodkov. Možno predpokladať, že toto opatrenie bude súčasťou novely daňového zákona. S tým však nesúhlasí Ministerstvo obrany, ktoré navrhuje oddialenie zvýšenia počtu rokov či oddialenie odchodu do dôchodku namiesto zdanenia výsluhu. Zdanenie dôchodkov nie je nijako nezvyklú praktikou v Európe, avšak v takom prípade sa jedná o závažné politické rozhodnutie, ktoré môže výrazne ovplyvniť výsledky volieb.
Prvý dôchodkový pilier pre zmenu obsahuje mechanizmus, kedy penzie vyplácané zo sociálneho poistenia sa budú časom zvyšovať už len o infláciu.

Zdravotníctvo sa starobným dôchodkom podľa MMF tvorí najväčší podiel vyplácaných sociálnych dávok. Dane je nutné zvyšovať práve z dôvodu toho, že po dlhé roky sa nehýbalo s vekom odchodu do dôchodku či sa otáľala s definíciou štandardu v zdravotníctve.

 


Štátna pokladnica a jej účtovníctvo ešte veľmi dlho nebudú v pluse. Populizmus musí ísť stranou, pri náprave rozpočtu sa nielen u malých firiem, ale aj u štátu musí pristupovať k nepopulárnym rozhodnutiam, ale taká je skrátka ekonomika.