Účtovné poradenstvo

ECCO-Ekonomická kancelária, s.r.o.

Autor: ECCO-Ekonomická kancelária, s.r.o.

Komplexné služby v oblasti spracovania účtovníctva pre malé a stredné firmy fyzických a právnických osôb, ekonomické a organizačné poradenstvo.  …

Viac o autorovi

Účtovné poradenstvo vám pomôže lepšie porozumieť vašej firme

Mnoho ľudí má už dávno veľký sen založiť si vlastnú firmu, začať podnikať, postaviť sa na vlastné nohy a byť svojim vlastným pánom. To by bolo pre mnoho ľudí skvelé, ale len málo z nich sa k tomu odhodlá. Zvyšok radšej zostane bezpečne zamestnaný a spoľahne sa na stály bezrizikový príjem. Tí, ktorí začnú podnikať si síce začnú plniť svoje sny, ale začnú sa tiež stretávať s mnohými nečakanými problémami.

  Jednou z najväčších ťažkostí býva pre väčšinu podnikateľov účtovníctvo. Väčšina z nich sa v ňom skrátka neorientuje. Tí ktorí  majú vysokú či strednú školu ekonomického smeru, už základy účtovníctva spoznali, ale zrejme zistili, že teória je úplne odlišná od praxe a že aj tak im bude vedenie účtov robiť ťažkosti.  To zrejme aj v situácii, keď podstúpi niekoľkonásobné školenia. Aj keby sa do účtovníctva ponorili natoľko, že mu porozumejú a budú sa v ňom orientovať, čoskoro zistia, že sa stávajú skôr účtovníkmi.  Nieje možné byť zároveň podnikateľom či živnostníkom a súčasne si sám viesť účtovníctvo.

Väčšina spoločností tak často siahne po vlastnej alebo externých účtovníkov, ktorá sa o ich spoločnosť postará. Tá vie nielen viesť účtovníctvo, ale dokáže často poskytovať aj účtovné poradenstvo, ktoré napokon ponúka aj nespočetné  množstvo firiem, ktoré sa v súčasnosti pohybujú na slovenskom trhu. Pokiaľ tak má podnikateľ akékoľvek otázky k vedeniu svojej firmy, jej ekonomickej situácii, stavu zásob a podobne, nemusí tým zaťažovať svoju vlastnú účtovníčku. Tá má aj tak práce dosť.  Môže využiť špecializovaného účtovného poradenstva.

   Účtovné poradenstvo je špecifická oblasť. Pracujú v ňom odborníci na slovo vzatí, ktorí nevykonávajú faktické operácie ako bežní účtovník. Nemôžete od nich čakať, že vám povedú hlavnú knihu a účtovný denník, založí a povedú vám knihu pohľadávok a záväzkov, budú kontrolovať saldokonto a evidovať úhrady. Nepovedú vám pokladničné a bankové knihu, nezaevidují zásoby vašej spoločnosti, rovnako ako nebudú evidovať váš majetok. Nebudú vykonávať ani toľko potrebné uzávierkové operácie, teda na uzatvorenie roka existujúceho a navedenie počiatočných stavov. Účtovnú závierku, respektíve výkazy ziskov a strát, súvahu a prílohu k účtovnej závierke vám predsa spracuje vaša účtovníčka. Tá v tom bude určite lepší ako poradcovia.

   Na účtovného poradcu sa môžete obrátiť ak máte akékoľvek problémy, potrebujete poradiť so stavom svojej firmy alebo s nimi potrebujete prekonzultovať svoj problém a overiť si, či vaše riešenie bude fungovať. Najčastejšie služby, aké účtovní poradcovia ponúkajú, sú čisto analytické. Vyžiadajú si od vás všetky potrebné podklady a vyjdú vám v ústrety v ťažkostiach, ktoré potrebujete čo najrýchlejšie vyriešiť. Potrebujete sa uistiť, že váš podnik so zamestnancami a všetko okolo pracuje efektívne? Sami si to ťažko overíte. Účtovni poradcovia to zistia.

Potrebujete si overiť, či vaša spoločnosť zbytočne nemíňa za tovar, ktorý vlastne nepotrebuje alebo ho kupuje predražené? Účtovni poradcovia to overí. Chcete sa uistiť, že nemáte na sklade nadbytočné zásoby, ktoré nikdy nedokážete využiť a tak vám len zaberajú miesto? Účtovní poradcovia si poradí aj s tymto. Keď o to požiadate, zanalyzujú ekonomiku celej vašej spoločnosti.

   Účtovní poradcovia sa tiež špecializujú na vedenie účtovníctva ako celku. Môžu skontrolovať, ako vaše účtovníctvo vyzerá. Ak potrebujete poradiť, ako vyriešiť niektorú jeho časť, vyjdú vám v ústrety. Mnohé poradenské firmy dokonca ponúkajú aj vedenie vášho účtovníctva, aby bolo čo najefektívnejšie a bolo vám na prospech, aby ste sa o jeho výsledky mohli oprieť.

   Základom prác účtovných poradcov je aj pomoc s riešením účtovných problémov a  to akýchkoľvek. Nedokáže si vaša účtovíčka poradiť s oblasťou odvodov na zamestnanca? A ani vy na to nie ste takí špecialisti, aby ste to mohli urobiť za ňu? Potom je zbytočné vyhadzovať ju kvôli tomu, určite sa to čoskoro doučí. Ale pre začiatok vám môže pomôcť napríklad práve účtovný poradca, pre ktorého toto bude denný chlieb. Vysvetlí vám ako na to, ako čo najefektívnejšie a najľahšie všetko zistiť, spočítať a vyriešiť. Uvidíte, že zrazu to pôjde skoro samo.

   Bežnou súčasťou práce účtovných poradcov býva aj oblasť daní. Preto sú vám schopní zároveň poradiť aj s bežnými daňovými problémami. Veď aj tie patria  do práce účtovníkov, preto sa v nich musia vyznať. Keď je  vaša účtovníčka začiatočníčka alebo sa pokúšate viesť si účtovníctvo sami, možno narazíte na mnoho prekážok práve v oblasti daní. Nie je jednoduché zistiť si, aké vysoké dane, komu, kedy a na čo všetko platiť.  A je ich  veľké množstvo,  daň z príjmov, daň z nehnuteľnosti, daň z pridanej hodnoty, daň z atď. Skrátka je ich mnoho a všetky musíte vypočítať zo správne vedeného účtovníctva.

Účtovní poradcovia  mávajú  dlhoročnú prax z pozície účtovníka, preto vám dokáže so všetkým poradiť. Povie vám ako ktorú daň vypočítate a kde k nej zoberiete  podklady, ako má byť vysoká, komu ju odvádzať, ako často  a  do kedy najneskôr. Zároveň vám väčšinou pomôže s jej ziskaním z nespočetného množstva dát  vašej firmy.

    Skrátka účtovný poradcovia sú pre mnohých podnikateľov, ale hlavne aj  pre SZČO  na nezaplatenie a to najmä v čase, keď sa blíži obdobie účtovných uzávierok a čas platenia rôznych daní. Poradcovia sú potom zavalení žiadosťami a musia sa riadne obracať, aby vyhoveli všetkým záujemcom.

 

Ako poradcu nájsť?

 

   Ako takého dobrého účtovného poradcu nájdete?  Teda, nájsť ho nie je až taký problém. Stačí otvoriť Zlaté stránky a nájdete ich mnoho alebo zapnúť internet a napísať do vyhľadávača "účtovný poradca". Nájdete ich nespočetné  množstvo aj keď si  ich odfiltrujete podľa mesta v ktorom bývate, nebude výber jednoduchý. Nie všetci, ktorí o sebe tvrdia že sú poradcovia, vám dokážu poradiť tak dobre, aby to vyriešilo vaše ťažkosti. Nie každý  si svoje služieb cení rovnako. Niektorí sú pomerne lacní, iní zase výrazne drahšie.

   Ako u všetkého, a najmä potom v oblasti podnikania a účtovníctva, ani tu sa neoplatí šetriť. Musíte si uvedomiť, že ak chcete svoje problémy skutočne vyriešiť, nie len na chvíľu odsunúť, bude vás to niečo stáť. Ale za výslednú úľavu to určite stojí. Preto je vhodné nevoliť tie najlacnejšie, ale vydať sa zlatou strednou cestou.

   A okrem ceny záleží aj na kvalite. Chcite rady len od špecialistu, ktorý je profesionálom vo svojom odbore. Pýtajte sa na jeho referencie, na skúsenosti. Chcite vedieť, komu vybraný účtovný poradca radí, v čom konkrétne a  nebojte sa obrátiť aj na  jeho spomínaných klientov. Overte si u nich úroveň a odbornosť poradcu. Zistite, či jeho rady nie sú len prázne reči. Tak najľahšie nájdete odborníka, ktorý vám pomôže vyriešiť všetky vaše problémy.

A čo je pre vás v oblasti účtovného poradenstva najlepšie?  S  väčšinov poradcov a aj viacerými otázkami je možné komunikovať  telefonicky alebo elektronicky. V drvivej väčšine prípadov za nimi nemusíte chodiť osobne. Zavoláte, vysvetlíte svoj problém a poradca vám ho pomôže vyriešiť. Ušetríte tým  veľa času.

   Čoskoro tak zistíte, že vaše účtovníctvo sa ocitne v lepšej kondícii a lepšie sa tak začne dariť aj vášmu biznisu, pretože sa zase budete môcť sústrediť len na to, čo je pre vás dôležité. Nebudete sa musieť stresovať myšlienkami na nefungujúce účtovníctvo. Budete mať istotu, že v prípade najmenších problémov budete mať po ruke skúseného účtovného poradcu, ktorý tu bude vždy pre vás.