S daňami už sa nemusíte viac trápiť. Daňoví poradcovia vedia všetko!

EKOFIN v.o.s.

Autor: EKOFIN v.o.s.

Ekonomiclá kancelária so zameraním na daňové poradenstvo poskytuje kvalifikované služby v danom odbore už od roku 1997.   Daňové poradenstvo: ▪…

Viac o autorovi

Či už ste podnikateľ, živnostník alebo len prenajímate jednu nehnuteľnosť, čaká vás každoročne  jedna nepríjemnosť a tou je platenie daní. Hoci by sa tomu väčšina ľudí najradšej nejakým spôsobom vyhla a štátu žiadnu časť svojho zisku neodvádzala nejde to, pokiaľ sa so  svojou firmou nepresťahujete do niektorého z preslávených daňových rajov.

Keď  sa rozhodnete podnikať v Slovenskej  republike, musíte sa prispôsobiť tunajším daňovým zákonom,

ktoré  sa často menia, sú obsiahle a zložité. Ak ste si myseli, že stačí jednoducho vyplniť daňové priznanie, zrejme vás samotný zamotaný formulár čoskoro vyvedie z omylu. Nestačí len vyplniť pár zrejmých čísel, alebo stačí, ale musíte sa v tom vyznať.

   Rovnako tak je potrebné poznať daňové zákony. A to nie je úplne jednoduché. Osobitne keď priebežne prechádzajú aktualizáciami a navyše neexistuje len jeden typ daní. Svoje o tom vedia hlavne podnikatelia, keď po nich štát chce daň z príjmu, daň z nehnuteľnosti, daň z pridanej hodnoty a mnoho, mnoho ďalších. Ako sa s nimi popasovať? A ako nad vyplňovaním priznania nestráviť veľa bezsenných nocí? Sami sa v tom len ťažko vyznáte. Ale napriek tomu jedno elegantné a zrejmé riešenie existuje.  Na  Slovensku  pôsobí množstvo daňových poradcov a firiem, ktoré sa na daňové poradenstvo špecializujú.

   Nemusíte sa tak nad priznaniami trápiť sami. Stačí, keď oslovíte vybranú spoločnosť so žiadosťou o radu. Profesionálny daňoví poradcovia si vás vezmú na starosť a poradia  vám so všetkými otázkami, ktoré na nich  máte.

 

Ako zvoliť najlepšieho poradcu?

 

   Ako už bolo napísané vyššie, daňových poradcov je veľa. Keď začnete rozsiahlejšie pátrať, bude vám možno aj pripadať, že ich je viac než je zdravé a  že sa tým priživuje skoro každý. Bohužiaľ, aj na tom býva zrnko pravdy. A preto je pri hľadaní dobrého daňového poradcu treba dbať na to, aby ste si zvolili kvalitného. Preto vopred zvážte niekoľko faktorov.

Pre každého človeka, ktorý si objednáva nejakú službu, je dôležitá cena. Teda to, koľko bude poradenstvo stáť. A treba si uvedomiť, že táto oblasť je veľmi drahá. Musíte počítať s tým, že s niekoľkými eurami u daňových poradcov neuspejete. Preto je vhodné porovnať ich niekoľko podľa cien ich poradenstvo. Nie je dobré voliť tie najlacnejšie, dobrý daňový poradca je si vedomý svojej ceny,  hlavne ceny svojich vedomostí, preto za svoje rady požaduje aj primerané ohodnotenie. Ale neznamená to, že musíte siahať len po tých najdrahších, tí môžu mať svoje ceny prehnané. Tak ako všade, je aj tu vhodné voliť zlatú strednú cestu. Tak sa väčšinou nespálite.

    Ďalším faktorom, na ktorý je potrebné dbať, ak chcete kvalitnú radu, ktorá vám skutočne pomôže s daňami, sú tiež referencie. Ak si zvolíte daňového poradcu, ktorý sa vám zdá skúsený a dôveryhodný alebo aj spoločnosť, ktorá sa daňovým poradenstvom zaoberá, pýtajte sa na jej referencie. Chcite vedieť, komu už daňové poradenstvo poskytla. Zaujímajte sa o spoločnosti, s ktorými spolupracovala. Pýtajte sa po skúsenostiach v odbore. Ak dostanete konkrétne mená, neobávajte sa obrátiť priamo na ne. Nie nadarmo sa hovorí "dôveruj, ale preveruj". Len od konkrétnych ľudí, ktorí už služby využili, sa dozviete, či daňové poradenstvo bolo kvalitné a skutočne dobré. Aby ste čoskoro nezistili, že kupujete mačku vo vreci.

    Ak nájdete dôveryhodného daňového poradcu, ktorý má skúsenosti, dobré referencie a jeho ceny nie sú ani príliš nízke ani prehnané, môžete sa mu s pokojným vedomím vydať napospas. V deväťdesiatich percentách vám poradí dobre možno ešte s väčšou pravdepodobnosťou. Ak sa stane, že si s vašou otázkou nebude vedieť rady, nebude mu robiť problém, ako vám dohľadať správne riešenie vašej otázky. Budete tak mať istotu, že vaše daňové priznania budú v poriadku a nebudete potom mať problémy s finančným úradom.

 

Čo všetko po poradcoch chcieť?

 

   Mnoho ľudí sa môže pred daňovým poradcom cítiť trápne, že sa nevyzná ani v tých najjednoduchších oblastiach daní. Preto sa radšej nespýtate na oblasť o ktorej si myslia, že sa v nej predsa zorientuje  aj malé dieťa. Čo je ale chyba. Poradcovia sú odborníci, ktorí sa vo svojom odbore pohybujú dlhé roky, poznajú detailne všetky daňové zákony. Bežný podnikateľ sa s oblasťou daní stretáva raz ročne a inokedy ho nezaujíma. Preto nie je nič zlé na tom, že sa v nich  neorientujete ani tak, ako by ste si predstavovali.

    Nie je tak žiadny trapas, ak k poradcovi prídete s tým, že potrebujete poradiť s daňami  a vôbec si s nimi neviete rady. Sú na to zvyknutí  a sú tu nato, aby radili v tejto oblasti. Preto vás nikto nevyženie ani sa vám nevysmeje. Poradca vám vysvetlí všetko, čo treba robiť. Oblasť záujmu daňových poradcov je značná a tak vám dokážu poradiť aj s tým, čo by vám možno vôbec nenapadlo od nich požadovať. Treba si uvedomiť, že od nich môžete požadovať radu vo všetkom, čo vás páli, veď  zato  ich tiež platíte.

Kvalitni poradcovia vám nielen pomôže s vyplnením daňového priznania. To už je vlastne to posledné, čo potrebujete, ale predtým sa ešte musia zhodnotiť a vypočítať rad iných položiek, ktoré výšku daní môžu ovplyvniť. Poradcovia vám tak sú schopní skontrolovať reklamné a darovacej zmluvy, vyčísliť hodnoty darov, vypočítať daňovú povinnosť aj daňové straty. Poradí vám s odpočtami od daňového základu, ich výpočtom a vyhodnotením ich oprávnenosti a s mnohými ďalšími ťažkosťami.

    Ste platcom dane z pridanej hodnoty, ale zrazu si neviete rady, ako na to? Pre daňového poradcu to nie je žiadny problém. Vytkli vám na finančnom úrade nesprávne vyplnené daňové priznanie a poslali vás s ním preč, aj keď vlastne neviete, kde ste urobili chyby? Daňový poradca to zvládne vyriešiť, než by ste mrkli okom. Chyby uvidí hneď a zvládne ich s vami opraviť.

    A mnoho spoločností, špecializujúcich sa na daňové poradenstvo ponúka ešte oveľa viac služieb, ktoré by ste od nich možno ani neočakávali. Tou hlavnou býva vedenie daňovej evidencie. Vám alebo vašej účtovníčke tak odpadne veľa starostí. Ak sa tak v daniach sami príliš neorientujete, môžete poradenskú firmu požiadať o pomoc. Jej poprední odborníci si od vás vyžiadajú všetky potrebné podklady a preberú ich, vytvorí z nich prehľadnú a zrozumiteľnú evidenciu, z ktorej bude jasné, aké vysoké dane, z čoho a kedy máte platiť. Vysvetlia  vám o čo sa jedná a vy tak budete o vašej spoločnosti mať ešte lepší prehľad ako kedykoľvek predtým. Vyplnenie daňového priznania vám z pripravených podkladov nebude už robiť väčšie problémy a  ak áno, daňoví poradcovia vás neodmietnu.

Je zrejmé, že daňoví poradcovia sú pre mnoho podnikateľov nenahraditeľní. Vyplniť daňové priznanie, keď vlastníte jednu nehnuteľnosť je o mnoho ľahšie, ako keď máte stredne veľkú firmu s niekoľkými zamestnancami. Ale ak si nebudete tvrdohlavo stáť na tom, že všetko zvládnete sami, aj keď sa v tejto oblasti neorientujete a obrátite sa na poradcu, všetko hravo zvládnete. Nemusíte potom mať nočné mory z finačního úradu, ktorý si na vás  posvieti, pretože máte zaplatené nižšie dane, než ste mali mať. Daňoví poradcovia sú tak pre mnoho ľudí neoceniteľnou pomocou. A ich rady sú často právom platené zlatom.