Kvalitné vedenie účtovníctva pre menšie a stredné firmy je vždy záležitosťou dôvery.

Ing. Martin Múdry

Autor: Ing. Martin Múdry

Účtovná kancelária Ing. Martina Múdreho, člena Komory účtovníkov SR, ev.č 9999 už od roku 1990 svojim klientom poskytuje kompletný servis v…

Viac o autorovi

Kvalitné vedenie účtovníctva pre menšie a stredné firmy je vždy záležitosťou dôvery. Dnešným trendom je outsourcing účtovníctva. Firma si tak nemusí platiť relativne drahú vlastnú účtovníčku pokiaľ ju nevyužije naplno. Len si zoberte koľko zaplatíte za odvody zo mzdy plus samotná mzda. V prípade kvalitného pracovníka je to vždy pákla.

Veľmi ľahko si tak spočítate čo je pre Vás výhodnějšie. Či externé vedenie účtovníctva skúseným účtovníkom, alebo zamestnávanie vlastnej účtovníčky na hlavný pracovný pomer. Nezabúdajte ani na množstvo vybavenia, ktoré účtovníčke musíte dať k dispozící. Okrem počítača a tlačiarne, čo je samozrejmosť musíte ešte zadovážiť aj účtovný software. Potom si ešte spočítajte, koľko Vás výde pravidelné zaškolovanie vlastnej účtovníčky v priebehu roka, pretože legislatíva, vyhlášky a pravidlá sa menia každú chvíľu. Nevedomosť neospravedlňuje a v tomto prípade Vás može výsť veľmi draho.

Naviac obrovskou výhodou je rýchlosť spracovania účtovníctva. Výsledky sú rýchlo a kvalitne. Samostatná účtovná kancelária musí totiž spracovať niekoľko desiatok firiem, aby sa finančne udržela. Kdežto Vaša samostatná účtovníčka spracovávala maximálne Vaše účtovnístvo a mzdy, niekedy aj celý mesiac.

Ako ďalšia výhoda ma napadá garancia za kompletné vedenie účtovníctva. Účtovná kancelária totižto musí za Vaše účtovníctvo zodpovedať. Akýkoľvek problém, ktorý by nastal pri zlom spracovaní účtovníctva ide na triko kancelárie a nie Vás. Zodpovednosť účtovníčky je tak maximálna. Naopak, v prípade, že zamestnávate vlastnú účtovníčku, čo spracováva účtovníctvo, pri akejkoľvek chybe ste zodpovední Vy ako firma a pokutu z daňového úradu budete musieť zaplatiť Vy.

Externý účtovník tiež za Vás komunikuje s úradmi. Nahlasuje a odhlasuje zamestnancov, vybavuje sociálnu a zdravotnu poisťovňu. Skutočne, nie je nič lepšie, ako pocit, keď Vám príde obálka s modrým pruhom a Vy ju proste len prepošlete Vašej externej účtovníčke. Tá za Vás úplne všetko zariadi. Nemusíte jej zháňať jediný účtovný doklad, všetko má k dispozícií a všetko za Vás vybaví. To je naozaj služba na nezaplatenie.

Pokiaľ Vám teda ešte nevedie účtovníctvo externá firma, mali by ste túto variantu zvážiť. Všetko zkalkulovat, zvážiť plusy a mínusy a vybrať si výhodnejšiu variantu. Pričom nie vždy je výhodnejšia varianta tá lacnejšia. Pokiaľ má Vaša firma do 50 zamestnancov, tak finančne je outsourcing výhodnejší.

Novinka:

Najnovším trendom vo vedení účtovníctva je online platforma. Vďaka čoraz lepším účtovnym systémom a programom dokáže dnes i malá účtovnícka kancelária spoľahlivo viesť účtovníctvo akejkoľvek firmy na diaľku. Internet je dnes kráľom v mnohých odvetviach a inak tomu nie je a nebude ani v účtovníctve. On-line riešania účtovníctva sú dnes jasným smerom kam sa bude outsourcing uberať. Spýtajte sa na túto možnosť svojej účtovníčky.

 

 

Tento článok je súčasťou služby Profil +